24.05.2024 14:09, Najave

 

Šefa Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler boravio je danas u službenom posjetu Skupštini Hercegbosanske županije

U Skupštini Hercegbosanske županije u Tomislavgradu danas su predsjedatelj Skupštine Jozo Ćosić, zamjenici predsjedatelja Skupštine Dragana Damjanović i Arif Kovačević te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin održali radni sastanak sa Šefom Izaslanstva Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom. Teme sastanka bile su  proces  pristupanja EU, strateški razvoj zakonodavstva te financiranje projekata uz podršku EU. 

Šefa Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler zahvalio se predsjedatelju Skupštine na organizaciji ovog sastanka i mogućnosti da razgovaraju o potrebama županija na putu pristupa Europskoj Uniji. Poseban naglasak je dao na mogućnosti razvoja turizma, poljoprivrede i zelene energije. Otvoreno tržište Europske unije i veće mogućnosti su potencijal koji se treba iskoristiti za razvoj države. Na kraju je rekao da  će predstavnici Europske unije uvijek biti potpora ka putu u Europsku Uniju. 

Predsjedatelj Skupštine Jozo Ćosić je nakon sastanka kazao da su razgovarali i o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje bi trebale uvesti transparentnost i integritet u izborni proces. Samim tim izabrani dužnosnici bit će legitimni i stvarni predstavnici naroda u tijelima vlasti. Potpora Europske unije u tom procesu je najveća moguća pomoć u sadašnjem trenutku zaključio je predsjedatelj Skupštine. 

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin je rekao da je BiH mjesto u Europskoj Uniji i dodao da je Vlada napravila sve korake koji su bili potrebni u ovoj fazi i da će uraditi sve što im je u nadležnosti da se ubrza proces pristupanja Europskoj uniji. 

Nakon sastanka održana je I. posebna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije na kojoj su nazočili zastupnici u Skupštini te ministri u Vladi Hercegbosanske županije. Sjednica je prema standardnom protokolu izaslanstva EU bila zatvorena za javnost, a bila je to prilika za politički dijalog tijekom kojeg  se govorilo o procesu pristupanja EU te obavezama županija u procesu.